Faggruppa arbeider for å fremme optikk og fotonikk som en kritisk og muliggjørende teknologi, ikke minst for å takle de store samfunnsutfordringene og nå FNs bærekraftsmål. Vi skal jobbe for å øke nasjonal kunnskapsdeling og koordinering, fremme forskning og mer effektiv implementering av fotonikkbaserte løsninger i norsk industri. Dette gjør vi ved å:
- Arrangere norsk elektro-optikkmøte hvert 2. år.
- Bidra til det nordiske optikkmøtet Northern Optics hvert 3. år.
- Bidra til Fysikermøtet hvert 2.år
- Samle de norske fagmiljøene og fremme forskning på fotonikk i Norge og EU ved å delta aktivt i arbeidsgruppene til den europeiske teknologiplattformen Photonics21.
- Arrangere webinarer
- Premiere norsk forskning innen elektrooptikk (fotonikk) med fokus på yngre forskere gjennom Tycho Jægers pris i elektrooptikk.
Elektro-optikkmøtet – Norwegian electro-optics meeting
Det tradisjonelle elektro-optikkmøtet arrangeres annethvert år og samler hele det norske fagmiljøet i optikk. Møtet har deltakere fra forskningsmiljøer, bedrifter, forvaltning og organisasjoner med interesse for optikk i Norge. EO-møtet har blitt arrangert siden 1970-tallet og er en veldig god arena for å bli kjent med fagkolleger, ikke minst for de som er nye i faget.
Neste EO-møte vil bli arrangert våren 2024 av Universitetet i Oslo. Forrige møte var på Røros i september 2022 (https://www.ntnu.edu/physics/electro-optics-meeting-2022). Tidligere møter i de senere år har blitt holdt i Henningsvær (2018), på Voss (2016) og i Fevik (2014).
Fagmiljøer innen optikk ved universiteter og forskningsinstitutter
- NTNU
- UiT Norges arktiske universitet
- Universitetet i Bergen
- Universitetet i Oslo
- Astronomi, Romteknologi, Fjernmåling, Kameraer
- Norges Miljø og Biovitenskapelig Unviversitete (NMBU)
- Nofima
- Justervesenet
- SINTEF AS
- NORCE
- Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)
- Lasere, Fjernmåling, Sensorer
Utdanning i optikk og fotonikk i Norge
Nedenfor er linker til utdanningstilbud i optikk ved norske utdanningsinstitusjoner.
- Internasjonal 2-årig master i fotonikk ved NMBU i samarbeid med UiO. Studiet har to studieretninger: photonics engineering og photonics sensing.
- Integrert 5-årig master (siv.ing.) i Anvendt fysikk og matematikk ved Universitetet i Tromsø har en studieretning for Fotonikk og bildeteknologi.
- Kurs i optikk, kamera/sensorteknologi, romteknologi og fjernmåling ved Universitetet i Oslo, Institutt for teknologisystemer
- NTNU tilbyr:
- 5-årig master og internasjonal 2-årig master innenfor elektroniske systemer. Studiet har 6 spesialiseringer, blant annet nanoelektronikk og fotonikk.
- 5-årig master innenfor nanoteknologi. 4. året velger du spesialisering, nanoelektronikk er en av disse.
- Universitetet i Bergen tilbyr masterutdanning i optikk. Hovedaktiviteten er innen marin optikk, men et bredt utvalg oppgaver innen mikroskopi, avbildning, datasimulering og maskinlæring tilbys også.
Bedrifter i Norge med aktivitet innen optikk
Norge har mange bedrifter i mange ulike størrelser som har optikk som del av sin kjernevirksomhet. Nedenfor er en alfabetisk liste over slike bedrifter. Listen vedlikeholdes av styret i faggruppa, men det kan ikke garanteres at den er korrekt og fullstendig til enhver tid. Send gjerne epost hvis du ønsker din bedrift oppført her.
- Alcatel Submarine Networks Norway (web.asn.com)
- Argus Remote Systems AS (www.argus-rs.no)
- Chip NanoImaging (www.chipnano.com)
- Kongsberg Defence & Aerospace
- Muybridge
- Norsk Elektro Optikk og HySpex (www.neo.no)
- Oivi AS
- Scantrol Deepvision AS (www.deepvision.no)
- SensiBel
- Sony (www.sony.com)
- Spinchip
- Tomra
- Tunable
- Zivid
- …flere kommer…
- …
Pris
Tycho Jægers pris i elektrooptikk, erstattet fra 2016 Vinghøgprisen i elektrooptikk. Denne prisen deles ut på Elektrooptikk-møtet, og vinnerne inviteres også til å presentere arbeidet sitt på elektro-optikkmøtet. Medlemmer av optikkmiljøet oppfordres til å foreslå kandidater til prisen. Prisen promotorer og premierer norsk forskning innen elektroopptikk (fotonikk) med fokus på yngre forskere.
Irma Salo Jæger og Tycho Jægers Stiftelse er en veldedig stiftelse som støtter kunst og fysikk.
Styret
Styret i faggruppa velges på fysikermøtene og deler fast representasjon i NFS’ styre med gruppa for akustikk. Lederen for gruppa er fast representant de årene Elektrooptikk-møtet organiseres, dvs i like årstall.
Leder: Torbjørn Skauli, UiO (torbjorn.skauli@uio.no)
Medlemmer
Gruppa har 34 hovedmedlemmer og 47 subsidiære medlemmer per 1.1.2023.
Møter
- Elektro-optikkmøtet ble arrangert på Røros 7.-9. september 2022 (https://www.ntnu.edu/physics/electro-optics-meeting-2022).
- Elektro-optikkmøtet planlagt 2020 på Inderøya ble avlyst grunnet Covid-19.
- Elektro-optikkmøtet ble arrangert i Lofoten 2018.
- Elektro-optikkmøte ble arrangert i Bergen 2016.
- Elektro-optikkmøte ble arrangert i Fevik 23.–25. april 2014.
Tilknytning til andre organisasjoner
Faggruppa er tilknyttet European Optical Society (EOS). De av faggruppas medlemmer som ønsker det, kan få assosiert medlemskap i EOS uten ekstra kostnad. Det inkluderer abonnement på Opto&Laser Europe magazine, stemmerett i EOS, og rabatt på bøker fra IOPP.